POLITYKA

środa, 22 maja 2019

Polityka - nr 20 (3009) z dnia 2015-05-13; s. 99

Ludzie i style / Za stołem

Piotr Adamczewski

Admirał w beczce rumu

Zrazy z grzybami i kartoflami to danie przypisywane angielskiemu admirałowi sir Horatio Nelsonowi. Jestem mu za nie wdzięczny.

Wnikliwe reporterskie badania, poczynione w bibliotekach warszawskich i londyńskich, nadwątliły moją wiarę w opowiastkę o jednookim i jednorękim żeglarzu, wodzu i kochanku. Ale przypomnę ją, stosując się do włoskiego porzekadła: se non è vero, è molto ben trovato (jeśli to nie jest prawdziwe, to jednak dobrze wymyślone). Zwłaszcza że można z niej wyciągnąć morał, a w tle jest wspaniałe i jednocześnie pożywne danie. No i rum!

Nelson z wyjątkiem dni, gdy opracowywał strategię wojenną, kiedy nic nie jadał, cenił sobie dobrą kuchnię, był koneserem wykwintnych potraw i dobrych win (oraz pięknych kobiet). Lata całe był kochankiem, a w końcu (po śmierci rywala – dyplomaty) mężem pięknej żony ambasadora w Neapolu, lady Hamilton. Jako 12-latek wstąpił do Royal Navy (królewskiej marynarki brytyjskiej), a w wieku 20 lat uzyskał stopień kapitana. W wojnie z Francją w 1793 r. objął dowództwo okrętu „Agamemnon”. W czasie udanego ataku na ...

Zrazy po nelsońsku

Ok. 60 dag polędwicy wołowej, 8 dużych ziemniaków, duża cebula, łyżka mąki, 2 łyżki oleju lub po połowie z masłem, 5–6 suszonych grzybów, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz

1 Umyte suszone grzyby zalać trzema szklankami wody i ugotować, następnie wyjąć grzyby i odparować płyn, aby pozostało około pół szklanki. Grzyby pokroić w paski.

2 Poledwicę pokroić w plasterki mniej więcej dwucentymetrowej grubości. Delikatnie zbić tłuczkiem, na grubość 1 cm, lekko posypać solą i pieprzem.

3 Ziemniaki obrać, pokroić w grube półplasterki, zalać osoloną, wrzącą wodą i ugotować na wpół miękko. Odcedzić.

4 Obrumienić mięso na mieszance oleju z masłem lub na oleju.

5 Na pozostałym na patelni tłuszczu lekko podsmażyć pokrojoną w talarki cebulę.

6 Ułożyć w naczyniu do zapiekania warstwami ziemniaki, mięso i cebulę, każdą warstwę posypywać pokrojonymi grzybami, solą i pieprzem. Zalać wywarem z grzybów wymieszanym ze śmietaną oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.

7 Pod przykryciem zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 15 minut.