POLITYKA

Piątek, 24 maja 2019

Polityka - nr 35 (3024) z dnia 2015-08-26; s. 93

Ludzie i style / Za stołem

Piotr Adamczewski

Apetyt literacki

Subtelni poeci i filozofujący pisarze wiedzieli co smaczne i często byli obżartuchami.

Konstandinos Kawafis, zwany też Aleksandryjczykiem, wybitny grecki poeta, przez 33 lata był urzędnikiem wydziału nawadniania w egipskim ministerstwie robót publicznych. Liczna grecka kolonia w Aleksandrii stanowiła rodzinne środowisko poety. Był tam lubiany i ceniony, zanim jeszcze zdobył rozgłos w Grecji i w Europie. Aleksandria przełomu wieków XIX i XX to miejsce oszałamiających karier finansowych i równie głośnych upadków. Ale kto się dorobił ciężką pracą, ten i potrafił ucztować z rozmachem. Zachowana z tamtych czasów karta dań przygotowanych na sylwestra, w którym uczestniczył 33-letni Konstandinos Kawafis, imponuje zestawem dań, jakie zjedli młodzi aleksandryjscy Grecy: consommé Julienne, zakąski mieszane, ryba à la Aumale, wątróbki gęsie Renaissance, bekasy na grzankach, indyk po królewsku, sałaty, karczochy po grecku, lodowa bomba, kapusta w śmietanie, ser roquefort, kompot. A do tego świetne wina: medoc, haut sauternes, reńskie z 1882 r., wytrawny szampan H. Goulet z 1889 r. oraz inne szampany, a także likiery.

Sybarytą bywał też Honoriusz ...

Foie gras z rodzynkami

Foie gras, rodzynki, oliwa, kieliszek koniaku, szczypta pieprzu

1 Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić rodzynki (jeśli bardzo wysuszone, to uprzednio namoczyć). Po kilku minutach (ok. 5–7) dodać foie gras i smażyć, obracając, by złapało kolor z każdej strony.

2 Dodać odrobinę zmielonego czarnego pieprzu. Na koniec polać koniakiem i smażyć jeszcze 2–3 minuty.

3 Podawać ze słodkim winem.