POLITYKA

Piątek, 23 sierpnia 2019

Polityka - nr 8 (8) z dnia 2012-06-27; Niezbędnik Inteligenta. 88 pytań do nauki; s. 74-75

Zdrowie

 (PW)

Co sprzyja szybszemu upijaniu się? I dlaczego po wypiciu nadmiernej ilości alkoholu mamy kaca?

Alkohol, czyli etanol (C2H5OH), z łatwością przenika do mózgu, ponieważ dzięki budowie chemicznej ma spore powinowactwo do tłuszczów, a w tkance mózgowej jest ich bardzo dużo. Już w 20 proc. wchłania się w jamie ustnej, więc do ośrodkowego układu nerwowego ma stąd znacznie krótszą drogę niż z jelit. Może się zatem nieźle wstawić także ten, kto bojąc się odmówić picia, będzie tylko przetrzymywał alkohol w ustach i wypluwał go. Picie wódki przez słomkę przynosi ten sam efekt. Im szybsze wchłanianie, tym gwałtowniejsza reakcja organizmu. Dlatego, by spowolnić drogę alkoholu z żołądka i jelit do krwi, a potem do mózgu, warto zadbać o podkład z obfitego tłustego posiłku i zrezygnować z napojów gazowanych, gdyż dwutlenek węgla przyspiesza wchłanianie trunków.

Tylko 10 proc. etanolu opuszcza ludzki organizm w postaci niezmienionej z wydychanym powietrzem i moczem. Reszta po przeniknięciu do krwi trafia ...

Załączniki

  • [Co sprzyja szybszemu upijaniu się?]

    [Co sprzyja szybszemu upijaniu się?]