POLITYKA

Niedziela, 26 maja 2019

Polityka - nr 51 (2989) z dnia 2014-12-17; s. 154

Ludzie i style / Za stołem

Piotr Adamczewski

Gęś świąteczno-karnawałowa

Gęsi ocaliły nie tylko Rzym. Kiedyś uratowały także i mnie. Od śmierci głodowej.

Przed paroma dziesiątkami lat, jako początkujący reporter młodzieżowego dziennika, wysłany zostałem na Śląsk. Miałem napisać o wspaniałościach podawanych w stołówkach studenckich. Spędziłem w Katowicach, Zabrzu i Gliwicach kilka dni, które trwale wpisały się w moją pamięć. Nos i kubeczki smakowe do dziś reagują nieprzychylnie na samo wspomnienie o daniach, którymi faszerowano studentów tamtejszej Politechniki, Akademii Medycznej i Uniwersytetu. Przez te kilka dni zgubiłem parę zbędnych kilogramów. Stołówkowe (zwłaszcza dobiegające z zaplecza i kuchni) zapachy odebrały mi całkiem apetyt. Wracałem więc mocno wygłodzony.

Do Siewierza dojeżdżałem już bliski omdlenia. I nagle zobaczyłem szyld: Złota Gęś. Aromat pieczonej gęsiny spowodował, że wyskoczyłem z samochodu i pognałem do knajpki państwa Kubików. To był ewenement pod każdym względem. Restauracja założona w 1945 r. istniała przez cały czas Polski Ludowej (i na szczęście dla smakoszy funkcjonuje do dziś). ...

Gęś po profesorsku (według prof. Haliny Bielińskiej)

Gęś, sól, pieprz, 5–6 ziaren jałowca, 5 winnych jabłek, 3 łyżki oleju

1 Gęś (najlepiej, aby była to gęś owsiana z Kołudy Wielkiej, znakomity gatunek polskiej gęsi) sprawić, starannie umyć. Przygotować duże naczynie z mocno osoloną wodą, umieścić w niej gęś i moczyć ok. 4 godzin.

2 Po wyjęciu osuszyć tuszkę, natrzeć pieprzem, utłuczonym jałowcem i majerankiem, do środka włożyć obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, zaszyć otwór i w lodówce pozostawić gęś na kolejne 3 godziny.

3 Nagrzać piekarnik do 250 st. C, na dno brytfanny wlać olej, włożyć gęś i przez 30 minut piec ją pod przykryciem, zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i dalej piec, polewając wytapiającym się tłuszczem do momentu, kiedy mięso będzie zupełnie miękkie. Podawać z surówką z czerwonej kapusty i ziemniakami.