POLITYKA

Piątek, 23 sierpnia 2019

Polityka - nr 2 (2636) z dnia 2008-01-12; s. 70-71

Historia

Piotr Boroń

Kraina kawą płynąca

Narodziły się w 1963 r. jako brawurowe połączenie kawiarenki, czytelni, sklepu, sali telewizyjnej i kina. Klubokawiarnie początkowo cieszyły się autentycznym powodzeniem, potem, jak wszystko w PRL, zeszły na psy.

Klubokawiarnia jest jednym ze słów dobrze opisujących realia życia społeczno-kulturalnego wsi w ostatnich trzech dekadach Polski Ludowej. Telewizory, adaptery, prasa i parzona na miejscu kawa – synonim kulturalnego wypoczynku – stają się w opinii ówczesnych władz orężem w walce z pogłębiającą się dysproporcją między miastem a wsią. Kluby miały zapełnić czas wolny od pracy w gospodarstwie, kształtować nowe obyczaje i wzorce osobowe. Kluby nie tylko te wzorce dostarczały – zapewniały jednocześnie rekwizytorium i scenę, na której można je było realizować. Teraz dopiero modnie ubrany chłopak, zamiast padać ofiarą szyderstw pod remizą, mógł potwierdzić autentyczność i naturalność swojego wizerunku, racząc się kawą nad ilustrowanym tygodnikiem w estetycznym wnętrzu.

Życie kawiarniane, obok elektryfikacji i mechanizacji rolnictwa, miało być i stawało się symbolem przemian, jakie dokonały się na wsi polskiej w warunkach nowego ustroju. Jednocześnie klubokawiarnia stawała się jedną z głównych placówek ideologicznego oddziaływania, upowszechniania socjalistycznych standardów życia na wsi. Mówiła o tym specjalna ...

Zalecane sposoby parzenia kawy z lat sześćdziesiątych

„Technika parzenia kawy w termosie, normatyw na 4 porcje kawy w cenie po 4,40 zł
• 48 gramów kawy i 880 ml wody wrzącej, 4 gramy cukru.

Sposób przyrządzania:
• termos wyparzyć wrzątkiem, wsypać kawę, zalać wrzątkiem, zatkać,
-  po kilku minutach kawę porcjować do szklanek lub filiżanek,
• osobno podać cukier.

Technika przyrządzania kawy w szklankach przedstawia się następująco:
• użyć na jedną porcję 12 gramów kawy zmielonej na pył oraz 220 ml wody wrzącej,
• szklankę o pojemności 250 ml wypłukać wrzącą wodą,
• wsypać odmierzoną porcję kawy, zalać wrzącą wodą,
• szklankę nakryć małym spodeczkiem,
• podać po 1–2 minutach,
• osobno podać cukier”.

Z instrukcji dotyczącej „sposobów i technik przyrządzania kawy”.