POLITYKA

Niedziela, 19 maja 2019

Polityka - nr 45 (3034) z dnia 2015-11-04; s. 92

Ludzie i style / Za stołem

Piotr Adamczewski

Łzy Sziwy

Niemal połowa ludności Ziemi jada ryż. Ponoć najpierw pojawił się w Indiach, a już 5 tys. lat temu był głównym daniem Chińczyków.

Białe ziarenka pęczniejące pod wpływem wody stanowią podstawę wyżywienia w najuboższych regionach świata. A jednocześnie ten sam ryż bywa na stołach ludzi bogatych (i czasem przejedzonych) w postaci najbardziej wyrafinowanych dań, jak risotto czy paella.

Oby ci się nigdy nie przypalił ryż – to nie jest banalne stwierdzenie, zwłaszcza w ustach Chińczyka. Takie życzenia składają sobie mieszkańcy Chin w Nowy Rok. Codziennie zaś na powitanie, zamiast naszego dzień dobry, kulturalny Chińczyk do miłej Chinki mówi: Czy jadłaś dzisiaj ryż? Jest ryżowe porzekadło i na nieszczęśliwe przypadki. Gdy mieszkaniec najludniejszego państwa świata straci pracę, sąsiedzi mówią o nim ze smutkiem, że potłukła się jego miseczka na ryż.

Wszystko to świadczy, jak ważny jest ryż. I to nie tylko w Chinach. Stanowi on bowiem podstawę codziennego wyżywienia niemal połowy ludzkości. A jakie były tego początki?

Według bardzo starej hinduskiej legendy bóg Sziwa zapłonął grzeszną miłoś...

Risotto z gorgonzolą i gruszką

50 dag ryżu arborio, 2 niezbyt dojrzałe gruszki, 1–2 szalotki, 2 łyżeczki masła, 3 łyżki oliwy, kieliszek białego wina, szklanka bulionu (najlepiej z kury), 20 dag sera gorgonzola, świeżo zmielony pieprz

1 Gruszkę (razem ze skórką) pokroić w małe kawałki i usmażyć na połowie masła

2 Cebulę i drugą gruszkę obrać, cienko pokroić i podsmażyć w garnku o grubym dnie na reszcie masła z oliwą.

3 Ryż zeszklić na oliwie przez parę minut. Podlać winem i, ciągle mieszając, odparować płyn. Przełożyć ryż na patelnię z gruszką i szalotką. Następnie, ciągle mieszając, dodawać porcjami gorący bulion.

4 Kiedy ryż jest miękki (po ok. 20 min), dodać pokrojoną w kawałki gorgonzolę i podsmażoną gruszkę, wymieszać dokładnie, przyprawić pieprzem i podać.