POLITYKA

Piątek, 23 sierpnia 2019

Polityka - nr 8 (8) z dnia 2019-06-12; Pomocnik Historyczny. 4/2019. Dzieje Japonii; s. 81

Detale

Iwona Kordzińska-Nawrocka

Nie tylko sake

Sake, narodowy alkohol Japończyków (o mocy do 20 proc.), otrzymuje się w procesie fermentacji skrobi pochodzącej z ryżu, z dodatkiem wody i unikatowego rodzaju drożdży kōji (Aspergillus). Napój pełni ważną rolę w kulturze japońskiej. Jest nieodzownym uzupełnieniem przyjęć, stanowi istotną część ceremonii ślubnej (para młoda wypija sake wspólnie na znak zawarcia przysięgi małżeńskiej), a specjalną odmianę miki, uznawaną za pokarm bóstw, składa się w ofierze w świątyniach. Sake, w zależności od pory roku, pije się schłodzoną, podgrzaną albo w temperaturze pokojowej.

Dzisiaj ulubionym alkoholem Japończyków jest piwo, które pojawiło się w okresie Meiji. Wielkie browary, jak Asahi, Sapporo czy Kirin, prześcigają się w produkcji oryginalnych odmian: piw niskokalorycznych, z obniżoną zawartością słodu (happōshu) czy z dodatkiem kolagenu. Z kolei wódka shōchū, znana od czasów Edo, spożywana jest najczęściej ...