POLITYKA

Czwartek, 18 lipca 2019

Polityka - nr 23 (3213) z dnia 2019-06-05; s. 40-42

Rynek

Joanna Solska

Pasztet z warzywami

Kapusta bije cenowe rekordy. W ciągu roku zdrożała o 639 proc. Na tym tle cena cebuli (wzrost o 245 proc.) już nie robi wrażenia. Czy trzycyfrowy skok cen niektórych warzyw jest tylko przednówkowym ekscesem, czy zapowiedzią powrotu inflacji i żywnościowej drożyzny?

Dziennikarze ruszyli do sklepów i na bazary, skąd donoszą – „Dziennik Polski” z Nowego Sącza: „Ceny warzyw szaleją. Pietruszka droższa niż schab”. Co tam zwykły schab, droższa nawet niż luksusowe szparagi, których cena stara się jednak pietruszkową dogonić. Z tym że jeśli chodzi o szparagi, sytuacja jest jasna – zaszkodziły im zimne kwietniowe noce i gwałtownie rosnący popyt. Na przyjęciach z okazji komunii już nie stawia się na polskie stoły sałatki jarzynowej, ale szparagi z jajkiem na twardo albo nawet owinięte szynką parmeńską. Tyle że teraz nie wiadomo już, co droższe. Jednak Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparagów, uspokaja, że po komuniach szparagi stanieją. A potem sezon na szparagi się skończy i po kłopocie.

Gorzej z pietruszką. Krzysztof Kutwa, analityk z Polskiego Instytutu Ekonomicznego, kwituje krótko: – Pietruszka jest wrażliwa zarówno na niedobór, jak i nadmiar wody. W ostatnich latach plantatorów gnębi jeden i drugi problem, na przemian. Ubiegłoroczne zbiory z&...