POLITYKA

Poniedziałek, 20 maja 2019

Polityka - nr 7 (2491) z dnia 2005-02-19; s. 42-45

Gospodarka / Z kranu i butelki

Piotr Stasiak

Pic na wodę?

Jeśli wierzyć reklamom, picie wody mineralnej zapewnia zdrowie, energię i pomyślność. Jeśli wierzyć producentom, każda woda daje niezbędne do życia mikroelementy. Jeśli wierzyć chemikom, zawartość co czwartej butelki nie różni się od tego, co leci z kranu.

Pierwszy pogląd wyraźnie zwycięża. W ciągu ostatnich kilku lat sprzedaż wody w butelkach wzrosła prawie o 50 proc. W 2004 r. kupowaliśmy już średnio 40 l na głowę. Litr wody w butelce kosztuje ok. 1 zł. W sumie spłynęło z nią około 1,5 mld zł. To całkiem nieźle jak na napój do niedawna darmowy i powszechnie dostępny.

Woda trafiła do dobrych domów i restauracji, gdzie pija się ją do posiłków. Małe butelki wystają z damskich torebek na uczelniach i w biurach. Młode matki na mineralce gotują zupki dla dzieci. – Woda sprzedaje się coraz lepiej, niektórzy klienci w ogóle rezygnują z kolorowych napojów gazowanych – mówi Wojciech Sokół, rzecznik sieci hipermarketów Tesco. „To już nie tylko moda, to konieczność” – przekonuje popularne pismo kobiece. Czym wytłumaczyć ten fenomen? Najprostsza, aczkolwiek fałszywa, odpowiedź jest taka: woda z kranów nie nadaje się do picia.

Twój dzień, twoja woda<...

Słownik pijącego (wodę)

  • Woda mineralna – wydobywana ze źródła podziemnego o stałym składzie mineralnym, bez zanieczyszczeń, o łącznej zawartości rozpuszczonych minerałów powyżej 1000 mg/l (np. Muszynianka) lub wysokiej zawartości kilku wybranych minerałów (np. magnezu, żelaza, wodorowęglanów).

  • Woda źródlana – wydobywana ze źródła podziemnego o stałym składzie mineralnym, bez zanieczyszczeń, o łącznej zawartości rozpuszczonych minerałów poniżej 500 mg (np. Żywiec Zdrój).

  • Woda stołowa – woda, która powstała ze zmieszania wód źródlanych lub dodania do nich koncentratu mineralnego.

  • Woda lecznicza – woda z silnym stężeniem jednego lub kilku składników mineralnych. Jej długotrwałe spożycie może mieć wpływ na nasze zdrowie, dlatego należy je konsultować z lekarzem (np. Woda Jan).

  • Woda smakowa – mieszanka wód źródlanych i mineralnych z dodatkiem aromatu owocowego (sztucznego). Często jest ona słodzona i konserwowana chemicznie.

  • Woda nisko zmineralizowana – o sumie składników mineralnych poniżej 500 mg/l.

  • Woda średnio zmineralizowana – o sumie składników mineralnych 500–1500 mg/l.

  • Woda wysoko zmineralizowana – o sumie składników mineralnych powyżej 1500 mg/l.

    Na podstawie: Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 kwietnia 2003 r. (DzU nr 89 poz. 842).