POLITYKA

Niedziela, 25 sierpnia 2019

Polityka - nr 8 (8) z dnia 2012-06-27; Niezbędnik Inteligenta. 88 pytań do nauki; s. 73-74

Zdrowie

 (PW)

Skąd wiadomo, że sól i cukier to biała śmierć?

Sól i cukier zajmują jedne z pierwszych miejsc na liście niezdrowych dodatków do żywności, mimo że trudno wyobrazić sobie bez nich smak wielu potraw, a także funkcjonowanie naszego organizmu. Sól w przemyśle spożywczym to powszechnie stosowany środek konserwujący, a węglowodany (czyli cukry) są paliwem dla naszych komórek, bez którego ustałaby praca wielu narządów.

Pospolitą sól kuchenną uznaje się za jeden z głównych czynników sprzyjających nadciśnieniu. Biały słony proszek składa się z dwóch pierwiastków: sodu i chloru. To jonowi sodowemu zawdzięczamy odczuwanie na języku słonego smaku – ale pełni on w organizmie również ważniejszą rolę: wraz z potasem zapewnia równowagę kwasowo-zasadową środowiska wewnątrz komórek i wokół nich. Przeważnie cała sól z przewodu pokarmowego wchłania się do krwi, dociera do nerek, a nadmiar chlorku sodu wydalany jest z potem lub moczem. To właśnie nerki utrzymują odpowiednią równowagę biochemiczną organizmu i kiedy jakiegoś ...