POLITYKA

Poniedziałek, 15 lipca 2019

Polityka - nr 33 (2258) z dnia 2000-08-12; s. 80-81

Społeczeństwo / Za stołem / Styl

Piotr AdamczewskiAndrzej Garlicki

Smak falandyzacji

Do grupy restauratorów o słynnych nazwiskach dołączyło ostatnio dwóch kolejnych warszawiaków: były szef Kancelarii Prezydenta Lecha Wałęsy i profesor prawa Lech Falandysz oraz dziennikarz Radia Zet, telewizyjny „Wampir” Wojciech Jagielski. Oto nasze wrażenia z obu lokali.

U Falandysz *

Wał Miedzeszyński 177 to już w zasadzie nie Warszawa, ale też jeszcze nie Otwock ani Świder. Przy ruchliwej szosie korkującej się bardzo łatwo, zwłaszcza w dni powszednie, w eleganckiej willi z małym parkingiem i makietą dorożki zaprzężonej w konia ulokowała się restauracja o dziwnie niegramatycznej nazwie – U Falandysz. Być może, że w ten prosty sposób właściciel lokalu daje gościom sygnał, iż wewnątrz nie będzie wszystkiego, czego by sobie życzyli.

Mała sala może przyjąć na raz dwadzieścia kilka osób. Na tarasie – drugie tyle. Siadanie na zewnątrz wymaga jednak dużej odporności na hałas, który wywołują bez przerwy jadące samochody. Znacznie bardziej przeszkadza jednak padający tego lata także niemal bez przerwy deszcz.

Zostajemy więc w środku. Karta dań niezbyt obfita, lecz zapowiadająca specjały polskiej kuchni domowej, wprawia gości w dobry nastrój. Nie trwa on jednak zbyt długo. Znaczna część zapowiadanych dań figuruje tylko na piśmie. Oto nie ma śledzi pod śnieżną śmietanową pierzynką ani żadnych innych. „Szefowa zapomniała kupić” – informuje ...

Sushi na stole

Podręczny słowniczek przydatny w barach sushi:

nori – glon morski służący do zawijania ryżu

tamago – kawałek przyrządzonego w skomplikowany sposób omletu smażonego jak polski sękacz i ułożonego na kawałku ryżu

toshi – mały kawałek makreli marynowanej przez 45 minut w zalewie z octu, oleju, sosu sojowego z dodatkiem siekanego ogórka lub surówką z rzepy

ikura – ikra łososia na słupkach ryżowych

tekkamaki – słupek ryżowy ozdobiony tuńczykiem

umemaki – słupek ryżowy z kiszonymi śliwkami

kappamaki – słupek ryżowy z ogórkiem

salmonmaki – słupek ryżowy z łososiem

 

Polecamy sushi: • Tsubame – Foksal 16, • Tokio – Dobra 17, • Nautilus – Jana Pawła II 61, • Nippon-kan – Nowogrodzka 47, • Inaba – Nowogrodzka 84