POLITYKA

Poniedziałek, 20 maja 2019

Polityka - nr 39 (2977) z dnia 2014-09-24; s. 105

Za stołem

Piotr Adamczewski

Śmiertelnie zakochana ryba

To prawdziwy koniec Italii. Dalej na południe jest wprawdzie Sycylia, ale ani jej mieszkańcy, ani reszta nie uważa tej wyspy za Włochy.

Kalabria nie jest takim samym włoskim regionem jak Piemont, Toskania czy nawet leżąca na południu Puglia. Po pierwsze, tutejszy dialekt różni się od języka włoskiego jak kaszubski od polszczyzny używanej przez Mickiewicza. Miałem więc niemałe kłopoty z pełnym zrozumieniem tego, co do mnie mówili Kalabryjczycy. Czasem można z tego powodu napytać sobie biedy. Zwłaszcza jeśli rozmówca jest w czarnym garniturze, przeciwsłonecznych okularach i selekcjonuje tych, których wpuszcza do trattorii, w której akurat trwa wesele córki jego szefa.

Po drugie – i ta różnica bardzo mi przypadła do gustu – kalabryjskie colazzione (tak dla zmyłki nazywa się śniadanie) to nie jest ciasteczko, kawałek tortu czy słodki croissant popijane kawą. Ulubione danie śniadaniowe, które daje Kalabryjczykom niezbędne w ciągu dnia siły, nazywa się murseddu i jest to pasztet zrobiony z drobno mielonego mięsa wieprzowego i podrobów wieprzowych. Mięso mielone dusi się wolno na małym ogniu w wytopionym boczku, nastę...

Parmigiana di melanzane

2 kg bakłażanów, 2 łyżki mąki, olej do smażenia, 50 dag obranych pomidorów, 7 łyżek oliwy extra vergine, 10 listków bazylii, 20 dag zmielonej wołowiny, 5 jaj, 3 łyżki tartej bułki, 2 łyżki siekanej pietruszki, sól, pieprz, 20 dag sera caciocavallo, 10 dag startego parmezanu, 10 dag salsicci

1 Bakłażany umyć i pokroić w plasterki. Osączyć na sicie. Posypać mąką i usmażyć w głębokim oleju. Potem osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i odłożyć.

2 Obrane ze skórki pomidory przetrzeć na sicie i z poszarpanymi listkami bazylii włożyć do rondla, zalać oliwą, lekko posolić i gotować na małym ogniu, aż powstanie sos.

3 Zmieloną wołowinę wymieszać w misce z trzema jajkami, tartą bułką i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uformować małe krokiety i usmażyć na oleju.

4 Pozostałe jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki. Podobnie pokroić caciocavallo i salsicię.

5 Dno naczynia żaroodpornego zalać częścią sosu i ułożyć na nim połowę usmażonych bakłażanów. Posypać połową startego parmezanu. Ułożyć na tym krokiety, plasterki jajek, kiełbasy i caciocavallo i też polać sosem. W górnej warstwie ułożyć resztę bakłażanów, posypać resztą parmezanu i zalać pozostałym sosem.

6 Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez 30 minut.