POLITYKA

Piątek, 23 sierpnia 2019

Polityka - nr 8 (8) z dnia 2019-06-12; Pomocnik Historyczny. 4/2019. Dzieje Japonii; s. 80

Detale

Iwona Kordzińska-Nawrocka

Sushi

To jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni japońskiej. W okresie Heian przygotowywano ją z ryb słodkowodnych (karpia, karasia, suma), które poddawano wielomiesięcznej fermentacji w ugotowanym ryżu i serwowano w ramach kuchni dworskiej. W XVII w. pojawiła się wersja szybkiego sushi (hayazushi) – świeże lub zamarynowane w sosie sojowym plasterki ryby umieszczano na kuleczkach z ryżu zmieszanego z octem i serwowano na ulicznych straganach jako przekąskę. Wraz z nastaniem ery Meiji sushi zaczęto traktować jako samodzielną potrawę.

Najpopularniejszymi dzisiaj odmianami potrawy są:

– nigirizushi, klasyczne sushi: na kawałkach ryżu układa się plasterek surowej ryby, owoców morza lub omlet;

– inarizushi: ryż z dodatkami zawinięty w torebeczki przygotowane ze smażonego w głębokim tłuszczu tōfu, które zgodnie z legendą uwielbiają białe lisy, posłannicy bóstwa Inari patronującemu kulinariom;

– makizushi (od czasownika maku –