POLITYKA

Piątek, 22 lutego 2019

Polityka - nr 8 (2543) z dnia 2006-02-25; s. 43-45

Gospodarka / Zdrowa żywność

Piotr Stasiak

Talerz z kantami

W Polsce trwa moda na ekologiczne jedzenie. Tymczasem większość produktów w sklepach ze zdrową żywnością ekologiczna jest tylko z nazwy. Co więcej, część z nich wcale nie jest zdrowa. Zdrowo tylko kosztuje.

Pokrzydowo koło Brodnicy to wrota na Mazury. Aleksandra i Mieczysław Babalscy prowadzą tu ekologiczne gospodarstwo rolne. Byli pionierami. Na 10 hektarach od 20 lat uprawiają zboża, owoce, hodują krowy, w przydomowej fabryczce produkują ekologiczne makarony i płatki. – Wygląda to sielsko, ale my tu naprawdę ciężko pracujemy. Zboże uprawiane tradycyjnymi metodami daje mniejsze plony, a wymaga więcej wysiłku – mówi Mieczysław Babalski. Droga od łana pszenicy do woreczka pszennych płatków, które po dodaniu mleka i owoców zmienią się w całkiem niezłe śniadanie, jest długa.

Po pierwsze – ziemia przez minimum dwa lata musi leżeć odłogiem. Oczyszcza się w ten sposób ze sztucznych nawozów i środków owadobójczych. Ziarna nie mogą być modyfikowane genetycznie. Babalscy sieją orkisz, starą odmianę pszenicy. W trakcie uprawy, zbierania, tłoczenia płatków i pakowania nie można korzystać ze środków chemicznych. Cały proces produkcji kontrolowany jest przez specjalne laboratorium, które wydaje gwarancję biologicznej czystości – certyfikat rolnictwa ekologicznego (patrz ...

Prawo organiczne

Przepisy Unii Europejskiej są bardzo restrykcyjne, jeśli idzie o definicję żywności ekologicznej (nazywanej także organiczną lub bio). Można tak oznaczyć tylko te produkty, które powstały w czystym środowisku, bez sztucznych i chemicznych dodatków. Na opakowaniu należy szukać:

nazwy producenta,

napisu: „Produkt rolnictwa ekologicznego” lub: „Rolnictwo ekologiczne – System Kontroli WE”,

numeru certyfikatu potwierdzającego ekologiczność,

nazwy laboratorium, które wystawiło certyfikat.

 

Kto może wydawać certyfikat

W tej chwili w Polsce działa siedem jednostek certyfikujących żywność ekologiczną:

Ekogwarancja PTRE,

PNG Jednostka Certyfikacji Produkcji Ekologicznej,

Cobico,

Bioekspert,

Biocert Małopolska,

Polskie Centrum Badań i Certyfikacji,

Agro Bio Test.

Nadal stosuje się znaczek Ekoland (popularny w latach 90.). To symbol największego stowarzyszenia zrzeszającego polskich rolników gospodarujących metodami naturalnymi. Po zmianie przepisów znak ten przestał mieć moc prawną.