POLITYKA

Czwartek, 23 maja 2019

Polityka - nr 42 (3031) z dnia 2015-10-14; s. 102

Ludzie i style / Za stołem

Piotr Adamczewski

W solnych okopach

Wojny solne wstrząsają Europą od setek lat. Dziś głównie polskimi mediami. Nie tak dawno pomstowano na ministerialny zakaz używania soli w kuchniach barów mlecznych. Potem pojawił się problem stołówek i bufetów szkolnych.

Niewiele brakowało, by w poszukiwaniu soli wprowadzono rewizje uczniowskich kieszeni. A wszystko to pod hasłem dbania o zdrowie dzieci. Na pociechę możemy sobie powiedzieć, że w przeszłości wojny solne miały przebieg nieporównanie bardziej dramatyczny.

Przed wiekami tam, gdzie ludzie znajdywali sól, osiedlali się i tworzyli nowe miasta, a nawet państwa. Właściciele morskich salin czy wysychających starych słonych jezior dochodzili do wielkich bogactw. Niezłe majątki zdobywali także handlarze solą. Wszyscy oni żyli jednak w ciągłym strachu, że przyjdzie ktoś silniejszy, lepiej uzbrojony, bardziej zdeterminowany i maczugą, mieczem lub podstępem odbierze im źródło ich bogactwa.

W XVI w. – jak pisze w swojej książce „Historia naturalna i moralna jedzenia” Maguelonne Toussaint-Samat – bezlitośnie i krwawo stłumiono powstanie w Reims, Dijon i Rouen, wywołane rozszerzeniem podatku solnego. W Akwitanii z tych samych powodów wybuchła wojna domowa. Wojska królewskie walczyły z 40-tysięczną rzeszą włościan zgromadzonych w regionie Cognac. ...

Dorada w soli

Dorada ok. 50 dag, 1 kg soli morskiej gruboziarnistej, 3 ząbki czosnku, gałązka tymianku, gałązka rozmarynu, 2 plasterki cytryny

1 Rybę wypatroszyć, głowę zostawić, opłukać. Odciąć płetwy. Na bokach zrobić ukośne nacięcia, wcisnąć w nie po ząbku czosnku. Do brzucha ryby włożyć zioła i plasterek cytryny.

2 Żaroodporną brytfannę napełnić solą tak, żeby jej warstwa miała 3–4 cm. Ułożyć na soli rybę. Położyć na jej boku plasterek cytryny i posypać resztą soli. Skropić sól kilkoma łyżeczkami wody. Uklepać dłonią.

3 Nagrzać piekarnik do 220 st C i piec 20–25 minut.

4 Po wyjęciu z piekarnika stłuc (np. trzonkiem noża) skorupę solną i delikatnie zdjąć skórę.