POLITYKA

Niedziela, 25 sierpnia 2019

Polityka - nr 13 (2901) z dnia 2013-03-27; s. 126

Za stołem

Piotr Adamczewski

Wielkanoc z przepiórką i strusiem

Można je jeść w wielu postaciach: w szklance z oliwą, sadzone, różne gatunki jajecznicy, faszerowane, na twardo, omlet z okruszkami trufli. No i warto eksperymentować z jajami innymi niż kurze.

Przez dziesięciolecia straszono nas cholesterolem, który przyczynia się do miażdżycy czy choroby wieńcowej. Jego nadmiar w ludzkim organizmie miał powstawać przez zgubny apetyt na jaja. Przekonanie o ich szkodliwości utrwaliło się tak dalece, że Polacy należą do nacji jadających najmniej jaj. Większość wierzy bowiem, że dwa lub co najwyżej trzy tygodniowo to maksimum tego, co zniesie nasz organizm. Tymczasem np. Japończycy zjadają co najmniej jedno jajko dziennie i są społeczeństwem zdrowszym niż inne.

Badania prowadzone przez naukowców na brytyjskim University of Surrey wykazały dobitnie, że nie tylko można, lecz wręcz należy zjadać dwa lub nawet trzy jajka dziennie. Dostarczają one bowiem ludzkiemu organizmowi m.in. cholinę chroniącą wątrobę, aminokwasy niezbędne do odbudowy komórek i tkanek, fosfolipidy (np. lecytynę) konieczne dla sprawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, liczne minerały oraz witaminy.

Podobne badania prowadzi także prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, którego wywiad dla „Gazety Wyborczej” zbulwersował wielu dietetyków i lekarzy. Profesor bowiem, podobnie jak ...

Jaja przepiórcze w galarecie z szynką

16 jaj przepiórczych, 20 dag szynki, szklanka wywaru mięsnego, kieliszek słodkiego wina, 50 ml śmietany, 10 g żelatyny, sól, pieprz, natka pietruszki.

1 Obrać ugotowane jaja. Zalać żelatynę 3 łyżkami wody i odstawić na 5 min.

2 Zagotować wywar z winem, dodać żelatynę, znów zagotować i ostudzić.

3 Plasterkami szynki wyłożyć brzegi formy. Resztę szynki zemleć i dodać śmietanę, sól, 1/4 część galarety.

4 Dno i ściany formy zalać galaretą. Włożyć mus z szynki i jaja w rzędach po 4. Posypać natką pietruszki, zalać galaretą i ostudzić w lodówce.