POLITYKA

Poniedziałek, 22 lipca 2019

Polityka - nr 17 (2242) z dnia 2000-04-22; s. 104-106

Społeczeństwo / Za stołem / Styl

Piotr AdamczewskiAndrzej Garlicki

Zapach Italii

Wielkanoc daje początek wiosennym wyjazdom do Rzymu. Zbliża się też sezon turystyczny i znów Polacy wyruszą na szlaki wiodące na południe w poszukiwaniu słońca i smaków śródziemnomorskiej kuchni. Warto więc trochę powspominać, by wskazać czytelnikom kierunek wędrówki. Mniej wymagającym lub posiadającym cieńsze nieco portfele zaproponujemy podróże znacznie krótsze. Co nie znaczy, że mniej atrakcyjne.

Jesteśmy wielbicielami kuchni włoskiej i stawiamy ją ponad wszelkie inne. Nasze uczucia kulinarne z Rzymu, który dotąd uważaliśmy za stolicę smaków, powędrowały znacznie dalej na południe. Zacznijmy jednak od Wiecznego Miasta.

Pierwsze rozczarowanie spotkało nas na Via Marghera. Gemma alla Lupa, najsympatyczniejsza z rzymskich knajpek, gdzie spaghetti alla carbonara podawali w miskach wielkości sporej wanny, wino w butelkach nie mających dna, a rachunek i tak był zatrważająco niski, zamknęła swoje podwoje. Na szczęście tuż za rogiem, przy Via Magenta, znaleźliśmy ristorante Donati, gdzie karmili całkiem nieźle. Ale to już nie to. Czerwone dywany, eleganccy kelnerzy, światowa publiczność nie są w stanie zastąpić kucharza w poplamionym fartuchu ani prawdziwie rzymskiej klienteli, jadającej do niedawna dwie kamienice dalej.

W La Caletta mieszczącej się przy Corso Trieste było już znacznie przyjemniej. Ani jednego turysty, sami miejscowi, potrawy znakomite, spaghetti alla marinara przepyszne, wino doskonałe. Tylko rachunek spowodował, że do hotelu wróciliśmy całkiem trzeźwi. Zapłaciliśmy bowiem za cztery osoby ró...

Polecamy w 2000 r.

***** Balzac ...... Jana Pawła II 22
***** Belvedere ...... Łazienki, Nowa Oranżeria
***** Casa Valdemar ...... Piękna 7/9
***** Chianti ...... Foksal 17
***** Chiński Pałac ...... Smocza 1
***** Dom Polski ...... Francuska 11
***** El Popo ...... Senatorska 27
***** Flik ...... Puławska 43
***** Fukier ...... Rynek Starego Miasta 27
***** Kahlenberg ...... Koszykowa 54
***** La Boheme ...... pl. Teatralny 1
***** Lalka ...... Bolesława Prusa 2
***** Maharaja ...... Marszałkowska 34/50
***** Marconi ...... Hotel Bristol
***** Mekong ...... Wspólna 35
***** Montmartre ...... Nowy Świat 7
***** Parmizzano’s ...... Hotel Marriott
***** Pod Złotym Linem ...... Wierzbica k. Serocka
***** Restauracja Polska ...... Nowy Świat 21
***** Rong Vang II ...... Okopowa 23
***** Santorini ...... Egipska 7
***** Świętoszek ...... Jezuicka 6/8
***** Tsarina ...... Jezuicka 11
***** Tsubame ...... Foksal 16
***** Zajazd Napoleoński ...... Płowiecka 83
**** Adler ...... Mokotowska 69
**** Balgera ...... Sandomierska 13
**** Boathouse ...... Wał Miedzeszyński 389A
**** Cesarski Pałac ...... Senatorska 27
**** Delfin ...... Twarda 42
**** Dom Gesslerów ...... Rynek Starego Miasta 21
**** 99 ...... Jana Pawła II 23
**** Garret ...... Marszałkowska 55/73
**** Ha Long ...... Emilii Plater 36
**** Hetmańska ...... Hotel Victoria, Królewska 11
**** Hoang Kim ...... Freta 18/20
**** Jan III Sobieski ...... pl. Zawiszy 1
**** La Terazza ...... Grójec, Graniczna 1B
**** Maharaja-Thai ...... Szeroki Dunaj 13
**** Pańska-Klub ...... Pańska 85
**** Pekin ...... Senatorska 27
**** Restauracja w Zachęcie ...... Małachowskiego 3
**** Roma ...... Belwederska 17
**** Strzecha ...... Wilcza 43
**** Tokio ...... Dobra 17
**** U Fiszera ...... pl. Bankowy 1
**** Verona ...... Puławska 16
**** Vivaldi ...... Senatorska 37
*** Alamo. Steak House ...... Al. Jerozolimskie 119
*** Barbados ...... Wierzbowa 9
*** Baszta ...... Puławska 418
*** Bistro de Paris-Opera ...... pl. Piłsudskiego 9
*** Blue Cactus ...... Zajączkowska 11
*** Buffo ...... Konopnickiej 6
*** Café Ejlat ...... Al. Ujazdowskie 47
*** Café Retro ...... Krasińskiego 10
*** Caryca Katarzyna ...... Chmielna 132/134
*** Corazzi ...... Corazziego 4
*** Csarda ...... Łomianki, Kolejowa 117
*** Dom Restauracyjny Landa ...... Waliców 9
*** El Corazon ...... Rozbrat 8
*** Hoang Kim II ...... Grójecka 42
*** Hong Kong House ...... Filtrowa 70
*** Inaba ...... Nowogrodzka 84/86
*** Kartagina ...... Madalińskiego 38/40
*** Kuchcik ...... Nowy Świat 64
*** Las ...... al. Niepodległości 43
*** Le Cedre ...... al. Solidarności 61
*** Mesa ...... pl. Zbawiciela 4
*** New Tang Cheng ...... Gen. Andersa 10
*** Odeon ...... Marszałkowska 55/73
*** Pod Samsonem ...... Freta 3/5
*** Prohibicja ...... Podwale 1
*** Przy Zamku ...... pl. Zamkowy 15/17/19
*** Qchnia Artystyczna ...... Al. Ujazdowskie 6
*** Taj Mahal ...... Brzozowa 27/29
*** Ugarit ...... Hotel MDM, pl. Konstytucji
** Paris-Texas ...... Marszałkowska 66
** Valencia ...... Stawki 2
** Vendetta ...... Promyka 15
Jaskółka ...... Złota 44/46

Spaghetti alla vongole

20 dag spaghetti, 1 kg małży (vongole), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 pokrojone ząbki czosnku, 40 dag sparzonych, obranych i pokrojonych pomidorów, 1/2 łyżki wazowej oliwy z oliwek, sól, zmielony czarny pieprz.

W rondlu podsmażyć na oliwie czosnek, gdy przyrumieni się – wyjąć go i włożyć tam pokrojone pomidory. Gotować kwadrans. Dodać łyżkę natki i pieprz. Zdjąć garnek z ognia. Wstawić na ogień garnek z wodą, wrzucić dobrze umyte małże i gotować, aż wszystkie muszelki się otworzą. Teraz zdjąć garnek z ognia i wydłubać mięczaki ze skorupek. Wodę przecedzić przez gęste sito, wlać do sosu pomidorowego, zagotować i trzymać na ogniu 60 sekund. Na koniec do sosu dodać przyrumieniony czosnek i małże. Ugotować makaron al dente, czyli lekko twardawy, w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i zalać sosem z małżami. Posypać resztą natki i podawać.