POLITYKA

Niedziela, 25 sierpnia 2019

Polityka - nr 5 (5) z dnia 2016-05-11; Ja My Oni. Poradnik Psychologiczny Polityki. Tom 22. Dusza i ciało; s. 104-105

Spokój i sprawność

Katarzyna Growiec

Życie w tempie Niko Niko

Slow: moda, snobizm czy próba normalniejszego, uważniejszego życia

Człowiek jest tym, co je” – powiedział w połowie XIX w. niemiecki filozof Ludwig Feuerbach. Pod koniec XX w. uzupełniono jego myśl o słówko „jak”. We Włoszech w 1986 r. krytyk kulinarny Carlo Petrini założył organizację Slow Food (dosłownie: powolne, niespieszne jedzenie). Był to wyraz sprzeciwu wobec fast foodu (w tym otwarcia restauracji McDonald’s w zabytkowej części Rzymu) i upadku kultury spożywania posiłków tak, żeby w pełni delektować się ich smakiem. Dla masowego konsumenta przełomowy w myśleniu o jedzeniu był z kolei rok 2004, kiedy to na ekrany wszedł film „Super Size Me”. Jego reżyser i główny bohater Morgan Spurlock przez miesiąc jadał wyłącznie w McDonald’s i szczegółowo zapoznał widzów z efektami w postaci dodatkowych kilogramów, spadku formy i kłopotów zdrowotnych. Zrobiło to wrażenie na okazjonalnych nawet konsumentach zestawu powiększonego. I na szefostwie sieci: w menu restauracji pojawiły się sałatki z zieleniną.

Ruch ...