POLITYKA

środa, 19 czerwca 2019

Wyszukaj w Archiwum

Ą ą Ć ć Ę ę Ł ł Ń ń Ó ó Ś ś Ź ź Ż ż

wyszukiwanie zaawansowane

choroba szalonych krów - słowo kluczowe

znaleziono 21 artykułów

1.

A jeśli to nie priony... Egbert Piasecki

Polscy naukowcy wysunęli nową hipotezę na temat przyczyny choroby szalonych krów. Jeśli się sprawdzi, można będzie wyjaśnić takie przypadki, jak stwierdzone w naszym kraju, gdy w zdrowym stadzie choruje tylko jedno zwierzę.

(nr 2375 / 2002-11-09) s. 84-85
Nauka
tekst ma 7181 znaków

2.

Pasztet z mięsem Joanna Solska

Strach przed gąbczastym zwyrodnieniem mózgu uczynił nas podatnymi na manipulację. Kiedy Europę ogarnęła panika BSE, z powszechną aprobatą przyjęliśmy zamknięcie polskich granic przed importowaną wołowiną, wierząc, że to dla naszego dobra. Nie protestowaliśmy też przed zaporowymi cłami na wieprzowinę i drób, żeby nie szkodzić naszym rolnikom. Dziś legalny import mięsa jest znikomy, ale pokusa przemytu coraz większa, gdyż nasze mięso jest droższe niż za granicą. W dodatku nagle okazało się, że nie jest to cena płacona za bezpieczeństwo. Pierwszy – i zapewne nieostatni – wykryty przypadek krowy zarażonej BSE uświadomił, że „polskie” wcale nie musi oznaczać „zdrowe”.

(nr 2350 / 2002-05-18) s. 3-8
Raport
tekst ma 20446 znaków

3.

Rogami do przodu Joanna Solska

Pierwszą w Polsce krowę zagrożoną BSE wykryto w minionym tygodniu w ubojni w Mochnaczce Wyżnej koło Krynicy. Nie musi to oznaczać, że każdy kęs wołowiny powinien nam teraz stanąć w gardle. Wręcz odwrotnie – nasze poczucie bezpieczeństwa mogłoby nawet wzrosnąć. Pod warunkiem, że dotychczasową wiarę, iż polskie mięso jest w pełni bezpieczne – której upartymi głosicielami był rząd i partie chłopskie – zastąpimy zwiększonymi środkami ostrożności. Taki system, teoretycznie, istnieje. Praktyka pokazała jednak, że jest bardzo nieszczelny.

(nr 2349 / 2002-05-11) s. 20-22
Kraj
tekst ma 11418 znaków

4.

Priony w proszku Magdalena Kawalec

W Japonii pojawiły się pierwsze przypadki choroby szalonych krów. Uczeni podejrzewają, że zwierzęta mogły zostać zakażone mlekiem w proszku wzbogaconym tłuszczem wołowym. Gdyby potwierdziła się ta hipoteza, oznaczać to będzie, że nie tylko mięso czy tkanka nerwowa i kostna mogą przenosić chorobotwórcze priony.

(nr 2334 / 2002-01-26) s. 60-61
Nauka
tekst ma 6515 znaków

5.

Hipotezy szalone jak krowy Marcin Rotkiewicz

Według brytyjskiego badacza prof. Alana Ebringera to nie priony powodują chorobę szalonych krów, lecz pewien rodzaj bakterii. Być może teza o zagrożeniu płynącym z jedzenia wołowiny była nieprawdziwa, a w Wielkiej Brytanii niepotrzebnie wybito 3 mln krów.

(nr 2327 / 2001-12-08) s. 72-74
Społeczeństwo / Zdrowie
tekst ma 8571 znaków

6.

Jem wołowinę Edwin Bendyk

W Ministerstwie Rolnictwa działa zespół kryzysowy ds. choroby szalonych krów i pryszczycy, wysocy urzędnicy potrafią zbierać się, jak podczas zagrożenia wojennego, późną nocą, by

(nr 2298 / 2001-05-19) s. 90-91
Społeczeństwo / Zdrowie
tekst ma 10369 znaków

7.

Knur z Akademii Joanna Solska

Strach przed chorobą Creutzfeldta-Jakoba spowodował, że coraz więcej osób widząc na talerzu kawałek befsztyka czuje się niemal jak przy rosyjskiej ruletce. Na pytanie, jeść albo nie jeść mięsa, coraz częściej odpowiadamy przecząco. Popyt na wołowinę gwałtownie się skurczył. Wydłuża się lista potraw zwiększonego ryzyka. Do móżdżku na grzance dołączyły flaki, steki (tzw. T-bone), a nawet parówki uznawane przez niektórych za dietetyczne. Straciliśmy kompletnie głowę, czy też może zachowujemy się racjonalnie?

(nr 2293 / 2001-04-14) s. 73-76
Gospodarka
tekst ma 16817 znaków

8.

Zemsta kotleta czyli manifest wegetariański Joanna Podgórska

W Wielkiej Brytanii 4 tys. osób tygodniowo przechodzi na wegetarianizm. Także u nas dieta jarska staje się coraz bardziej popularna. Jedni odrzucają mięso, bo nie chcą mieć nic wspólnego z tym, co dzieje się w rzeźniach i na fermach hodowlanych; inni, ponieważ są przekonani, że to zdrowa dieta, jeszcze inni kierują się motywacją ekologiczną, ponieważ przemysł mięsny degraduje środowisko naturalne. Ostatnio, w związku z chorobą szalonych krów, pojawiła się jeszcze jedna grupa: wegetarianie ze strachu. Być może, gdy panika opadnie, część ludzi wróci do jedzenia mięsa, ale do obrazka sielskiej farmy, na której pasie się czarna krowa w kropki bordo, a obok tarza się w kałuży świnka Piggy, trudno będzie powrócić.

(nr 2287 / 2001-03-03) s. 3-9
Raport
tekst ma 26131 znaków

9.

Swąd spalenizny Adam Krzemiński

Wielkie Żarcie trwa. Mimo BSE. Na tegorocznym Zielonym Tygodniu w Berlinie był tłok jak diabli. Można było w stylu Marlboro skosztować steku z bizona albo po lapońsku – z łosia, albo jeszcze – po australijsku – z krokodyla. Kobiety pędziły, by obejrzeć „Kwietne piekło na wulkanie”, a także ekspozycję koni, mężczyźni stawali przy chłopskiej zagrodzie z krówkami, świnkami i kurkami, prosto z klasycznej literatury dla dzieci: „Kocia Mama”, „O szczęśliwym chłopcu”. I wszystko podlane ideowym sosem: biosmakołyki, zdrowa żywność, przyjazny zwierzętom chów bydła, ekologiczna uprawa.

(nr 2285 / 2001-02-17) s. 34-36
Świat
tekst ma 12591 znaków

10.

Strach ma krowie oczy Paweł Tarnowski

Coraz bardziej niepokojące doniesienia z krajów Unii Europejskiej o rozszerzaniu się epidemii choroby szalonych krów zdopingowały rząd do bezprecedensowych działań. Sanepid skontrolował

(nr 2284 / 2001-02-10) s. 13
Komentarze
tekst ma 1180 znaków

11.

Wołowa ruletka Adam Grzeszak, Wojciech Markiewicz

Epidemia BSE zwana popularnie chorobą szalonych krów rozlała się po Europie docierając do granic Polski. Choć u nas – odpukać – ani jedna krowa na nią jeszcze nie zapadła, mamy już pierwsze objawy wściekłości. Wściekli są weterynarze na lekarzy i vice versa. Wściekły (a co najmniej – zły) jest minister rolnictwa na ministra zdrowia. Wściekli są hodowcy i importerzy bydła, producenci pasz, handlowcy. Tradycyjnie wścieka się też Andrzej Lepper. W obawie przed wściekłością konsumentów wprowadzono zakaz importu bydła oraz wołowiny i jej przetworów z krajów objętych chorobą. Czy mamy powody bać się befsztyka wołowego?

(nr 2275 / 2000-12-09) s. 20-24
Kraj
tekst ma 16403 znaków

12.

Żegnaj wołowino Grzegorz Dobiecki

Ważną dla Francuzów lekturą były od zawsze rozmaite przewodniki kulinarne, w rodzaju dzieł Michelina czy Guy Pudlowskiego, o tym, gdzie i co zjeść najlepiej. Oto jednak pojawiły się ostatnio instruktaże gastronomiczne z (niepewnymi) poradami nowego typu: czego i gdzie najlepiej nie jeść, co zaś jeszcze można pochłaniać bez większych obaw. Wyraźny to objaw, powiedzmy, pełzającego lęku – bo nadużywane określenia psychoza albo panika są na pewno zbyt mocne.

(nr 2274 / 2000-12-02) s. 48-49
Świat
tekst ma 6820 znaków

13.

Mięsoroby Paweł Tarnowski

Kolejny raz padł blady strach na zjadaczy mięsa w Europie. Choroba szalonych krów (BSE) na dobre przeniosła się z Wysp Brytyjskich na kontynent. Główny lekarz weterynarii kraju zamknął więc polskie granice przed importowaną z Francji wołowiną. W ten sposób – przynajmniej na jakiś czas – ograniczył jedno z istotnych zagrożeń. Kłopot w tym, że jest ich więcej. A nie wszystkie da się zmniejszyć w tak prosty sposób.

(nr 2273 / 2000-11-25) s. 28-29
Kraj
tekst ma 11665 znaków

14.

Śmierć wściekłych Andrzej Koraszewski

UWAGA: treść tego artykułu nie jest dostępna w archiwum.

(nr 2037 / 1996-05-18) s. 36
tekst ma 0 znaków

15.

Strach nad kotletem Katarzyna Sułek

UWAGA: treść tego artykułu nie jest dostępna w archiwum.

(nr 2031 / 1996-04-06) s. 18
tekst ma 0 znaków

16.

Epidemia czy histeria Andrzej Koraszewski

UWAGA: treść tego artykułu nie jest dostępna w archiwum.

(nr 2030 / 1996-03-30) s. 18
tekst ma 0 znaków