POLITYKA

środa, 24 lipca 2019

Wyszukaj w Archiwum

Ą ą Ć ć Ę ę Ł ł Ń ń Ó ó Ś ś Ź ź Ż ż

wyszukiwanie zaawansowane

kuchnia francuska - słowo kluczowe

znaleziono 4 artykułów

1.

Lądowanie w Paryżu Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki

Okoń morski z liśćmi szpinaku, pasztet z gęsich wątróbek, rillette, cassoulet. A na wstępie kacza zupa. Oto zapiski z podróży kulinarnych po Warszawie i Paryżu.

(nr 2500 / 2005-04-23) s. 108
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 6302 znaków

2.

Pieczone gołąbki Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki

Restauracji więcej i więcej. Coraz trudniej więc zorientować się, gdzie warto, gdzie nie warto, a gdzie wręcz nie wolno chodzić. W tym momencie pojawiamy się my, przewodnicy PT Czytelników. A mija właśnie dwanaście lat od momentu, gdy po raz pierwszy zapraszaliśmy Państwa do stołu.

(nr 2476 / 2004-10-30) s. 104
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 6242 znaków

3.

Smak morskiej wody Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki

Znajomość Francji mamy na końcu języka. Tyle razy tu byliśmy, tak często jedliśmy i piliśmy, a za każdym razem znajdujemy coś nowego; nowe smaki, nowe zapachy, nowe doznania.

(nr 2392 / 2003-03-15) s. 100
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 6236 znaków

4.

Malarski smak Piotr Adamczewski

Wprawdzie Francuzi to zarozumialcy i megalomani, zwłaszcza w dziedzinie erotyki i kultury, ale sformułowanie La grande cuisine française – wielka kuchnia francuska – jest całkowicie uprawnione. Mogą się o tym przekonać wszyscy posiadacze zasobnych portfeli także i w Warszawie.

(nr 2270 / 2000-11-04) s. 90
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 4103 znaków