POLITYKA

Sobota, 20 lipca 2019

Wyszukaj w Archiwum

Ą ą Ć ć Ę ę Ł ł Ń ń Ó ó Ś ś Ź ź Ż ż

wyszukiwanie zaawansowane

kuchnia japońska - słowo kluczowe

znaleziono 4 artykułów

1.

Nie jedź, tylko jedz Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki

W obecnych niepewnych czasach najbezpieczniejszy sposób podróżowania po świecie to wędrowanie od restauracji do restauracji. Dziś zapraszamy warszawiaków i przyjezdnych na zachodni kraniec Europy i daleki Daleki Wschód.

(nr 2516 / 2005-08-13) s. 95
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 4389 znaków

2.

Dziś sushi Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki

No i udało się. Mamy drugą Japonię nad Wisłą. Wprawdzie tylko w dziedzinie gastronomii, ale od czegoś trzeba było zacząć. Przybywa w Warszawie, a i w innych miastach też, restauracji i

(nr 2378 / 2002-11-30) s. 88
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 5698 znaków

3.

Śledź po japońsku Andrzej Garlicki

W 1638 r. na ponad 200 lat Japonia zamknęła swoje granice. Nikt nie mógł tam wjechać i nikt nie mógł wyjechać. Wygnano Portugalczyków, którym japońska kuchnia zawdzięcza wspaniałą tempurę, i nastały wieki izolacji. Dopiero w drugiej połowie XIX w. zmuszono Japonię do otwarcia portów dla obcych statków (tzw. dyplomacja kanonierek).

(nr 2274 / 2000-12-02) s. 96-97
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 4267 znaków

4.

Sygnał dnia Piotr Adamczewski, ama, Andrzej Garlicki

UWAGA: treść tego artykułu nie jest dostępna w archiwum.

(nr 1868 / 1993-02-20) s. 95
tekst ma 0 znaków