POLITYKA

Wtorek, 23 lipca 2019

Wyszukaj w Archiwum

Ą ą Ć ć Ę ę Ł ł Ń ń Ó ó Ś ś Ź ź Ż ż

wyszukiwanie zaawansowane

kuchnia włoska - słowo kluczowe

znaleziono 9 artykułów

1.

Włosi górą! Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki

Czasem lepiej pójść na obiad do baru i zjeść coś pysznego, niż męczyć się nad łykowatym mięsem w wytwornej restauracji.

(nr 2598 / 2007-03-31) s. 105
Za stołem
tekst ma 4326 znaków

2.

Kulinarny miszmasz Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki

Chaczapuri, szaszłyk i róg do wina to atrybuty gruzińskiej biesiady. W Warszawie jest dużo skromniej. Ale zanim trafimy do Gruzinów, zajrzyjmy do Rubikonu i Primavery.

(nr 2577 / 2006-10-28) s. 122
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 6059 znaków

3.

Verona w Grappie utopiona Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki

Dziś na talerzu dwa zaskoczenia: miłe – to włoska ristorante, i niemiłe – warszawska knajpka. Ruszajmy więc.

(nr 2542 / 2006-02-18) s. 96
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 6003 znaków

4.

Pod trójkolorową flagą Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki

I jedni, i drudzy mają trójkolorowe flagi. W dodatku w tych samych barwach czerwono-biało-zielonych. Tyle tylko, że jedne pasy są poziome, a drugie pionowe. Trudno jednak mówić o pokrewieństwie czy nawet o powinowactwie. Różnice obu nacji najdobitniej widać przy stole.

(nr 2531 / 2005-11-26) s. 94
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 6095 znaków

5.

Giuseppe dał przykład Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki

To był Santucci. Giuseppe Santucci. Włoski żołnierz w okupowanej Warszawie. Zdezerterował i zamieszkał z polskim malarzem i konspiratorką z AK. Biedny makaroniarz nie miał wyjścia. Musiał gotować, żeby przeżyć.

(nr 2471 / 2004-09-25) s. 102
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 5641 znaków

6.

Smolisty zapach wina Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki

Do wakacji jeszcze sporo czasu, ale ludzie przezorni już o nich myślą. Jeśli ktoś chciałby się wybrać do Włoch i nie natrafić na tłumy turystów – znamy takie miejsce. To Basilicata.

(nr 2437 / 2004-01-31) s. 82-83
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 6659 znaków

7.

Smakołyki z buta Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki

Od cholewy do czubka buta, czyli od Alp do krańca Kalabrii, liczą Włochy 1200 km. Dodać do tego należy dwie wielkie wyspy – Sardynię i Sycylię. Rozległy to kraj. Ten krótki wykład geografii stanowi podstawę kulinarnej tezy: nie ma kuchni włoskiej. Każdy region ma inny klimat, inną glebę, różne tradycje i różne obyczaje. Jest na szczęście coś, co łączy wszystkich mieszkańców półwyspu i wszystkich miłośników tutejszych potraw: makaron.

(nr 2389 / 2003-02-22) s. 99
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 6246 znaków

8.

Włoska uczta Piotr Adamczewski

Kupiłem w Dominusie (moim ulubionym warszawskim sklepie winiarskim otwartym przed paroma miesiącami przy ul. Wielickiej 36) trzy butelki wspaniałego toskańskiego wina: łagodnego merlota – Lamaione, gładkiego, wręcz aksamitnego chianti rufino – Montesodi i dość agresywnego, ostrego w smaku cabernet sauvignon – Mormoreto.

(nr 2319 / 2001-10-13) s. 90
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 3805 znaków

9.

Ślimak po włosku Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki

Świat się spieszy. Prawdę mówiąc nie bardzo wiadomo do czego. Powstają szybkie koleje, ekspresowa poczta, błyskawiczne połączenia telefoniczne, a nawet – co najbardziej bolesne dla nas – bary szybkiej obsługi, czyli fast foody. Na szczęście jednak są też prawdziwi smakosze, miłośnicy dobrej kuchni, którzy nie znoszą pośpiechu tam, gdzie działać należy powoli.

(nr 2291 / 2001-03-31) s. 96-97
Społeczeństwo / Za stołem
tekst ma 7279 znaków