POLITYKA

Czwartek, 20 czerwca 2019

Wyszukaj w Archiwum

Ą ą Ć ć Ę ę Ł ł Ń ń Ó ó Ś ś Ź ź Ż ż

wyszukiwanie zaawansowane

Za stołem - rubryka

znaleziono 209 artykułów

1.

Bezmięsna Wielkanoc Barbara Adamczewska

Macie jak w banku, że jeśli zaprosicie kilka osób do świątecznego stołu, na pewno znajdzie się wśród nich choćby jedna, która na mięso spogląda z niechęcią. Przygotowałam więc zestaw

(nr 3207 / 2019-04-17) s. 108-109
Za stołem
tekst ma 5654 znaków

2.

Kuzyni Pięknego Jasia Barbara Adamczewska

Już 37 polskich produktów ma unijne certyfikaty chroniące ich nazwę, recepturę i pochodzenie.

(nr 3200 / 2019-02-27) s. 66-67
Ludzie i style / Za stołem
tekst ma 4838 znaków

3.

Kucmerka z pasternakiem Barbara Adamczewska

Szukając składników, które określa przyszłość zdrowej kuchni, warto sięgnąć w przeszłość.

(nr 3195 / 2019-01-23) s. 93
Za stołem
tekst ma 4719 znaków

4.

Tradycja w czystej postaci Barbara Adamczewska

Wiele mówimy przed Bożym Narodzeniem o daniach, które pojawią się na stole w Wigilię. Ale przecież na niej nie kończy się świętowanie.

(nr 3191 / 2018-12-19) s. 138-139
Za stołem
tekst ma 3173 znaków

5.

Słodki, słodszy, najsłodszy Barbara Adamczewska

Srogą karą było kiedyś pozbawienie dzieci deseru. Nie stosujmy jej zbyt często wobec siebie.

(nr 3187 / 2018-11-21) s. 93
Za stołem
tekst ma 4217 znaków

6.

Co na obiad Barbara Adamczewska

Główny posiłek dnia jadamy o nietypowych porach, może więc przełamać i inne związane z nim konwencje?

(nr 3182 / 2018-10-17) s. 94
Za stołem
tekst ma 3995 znaków

7.

Słodki grzech Barbara Adamczewska

Mimo niezwykłego bogactwa przetworów na sklepowych półkach warto zrobić własne konfitury na zimę.

(nr 3179 / 2018-09-26) s. 106
Za stołem
tekst ma 4319 znaków

8.

Modnie i smacznie Barbara Adamczewska

Podobno już 3 proc. Polaków to wegetarianie. Warto choć czasem przyłączyć się do tego towarzystwa.

(nr 3172 / 2018-08-08) s. 94
Za stołem
tekst ma 4885 znaków

9.

Aksamitne picie Barbara Adamczewska

Rzadki jest już widok dzbana ze słodkim domowym kompotem na stole, ten napój ze względu na dużą zawartość cukru zdecydowanie odszedł do lamusa. W jego miejsce często pojawia się po prostu

(nr 3169 / 2018-07-18) s. 89
Ludzie i style / Za stołem
tekst ma 4690 znaków

10.

Odmiany porcelany Barbara Adamczewska

Ten, kto wie, co jadać, jest człowiekiem kulturalnym. Nie możemy jednak zaniedbać tematu, na czym jadać.

(nr 3164 / 2018-06-13) s. 95
Za stołem
tekst ma 4711 znaków

11.

Zerwij i zjedz Barbara Adamczewska

Na wiosnę ze szczególną przyjemnością odkrywamy zastosowanie w kuchni dzikich roślin, w oczywisty sposób związanych z kolejnymi porami roku.

(nr 3160 / 2018-05-16) s. 103
Ludzie i style / Za stołem
tekst ma 4403 znaków

12.

Bigos superesencjonalny Barbara Adamczewska

Nie przywiązujcie się nadmiernie do kuchni molekularnej. Idzie nowe!

(nr 3156 / 2018-04-11) s. 92
Ludzie i style / Za stołem
tekst ma 4569 znaków

13.

Wielkanocne smaki Barbara Adamczewska

Wprawdzie nawet najbardziej przywiązani do dawnego zwyczaju nie przestrzegają dziś długiego postu po staropolsku, ale na wielkanocne smakołyki zawsze mamy ochotę, bo od kilku setek lat są one

(nr 3154 / 2018-03-28) s. 106-107
Ludzie i style / Za stołem
tekst ma 5610 znaków

14.

Na zdrowie Barbara Adamczewska

Jeszcze przed stu laty zastanawianie się, czy coś, co zjadamy, jest zdrowe, uznane by było za dziwactwo. Doceniano przede wszystkim sytość i smak.

(nr 3149 / 2018-02-21) s. 74
Ludzie i style / Za stołem
tekst ma 4797 znaków

15.

Sezon na sezonowanie Barbara Adamczewska

Lubimy, żeby jedzenie było świeże. Ale niekiedy nabiera właściwej jakości i lepszego smaku, jeśli najpierw odpocznie i dojrzeje.

(nr 3145 / 2018-01-24) s. 74
Ludzie i style / Za stołem
tekst ma 4632 znaków

16.

Indyki i śliżyki Barbara Adamczewska

Święta Bożego Narodzenia obchodzi się niemal na całym świecie, w rozmaity sposób, często pomijając ich pierwotnie religijny charakter. Co się w różnych krajach jada przy tej okazji?

(nr 3141 / 2017-12-18) s. 136-137
Ludzie i style / Za stołem
tekst ma 9436 znaków

17.

Ptak towarzyski Barbara Adamczewska

Człowiek hoduje gęsi od kilku tysięcy lat. W tradycji polskiej kuchni zajmują ważne miejsce.

(nr 3135 / 2017-11-08) s. 100
Za stołem
tekst ma 3818 znaków

18.

Wzorem Platona Barbara Adamczewska

Znacie to: przyjmujecie gości, na stole pojawia się znakomite danie mięsne. I oto gość sięga wyłącznie po warzywne przybranie, bo jak się okazuje, zmienił dietę na wegetariańską.

(nr 3132 / 2017-10-18) s. 94
Ludzie i style / Za stołem
tekst ma 4170 znaków

19.

Bon appétit Barbara Adamczewska

Skąd się wzięła francuska kuchnia? Francuzom zdarzyło się to samo co nam: w XVI w. włoska księżniczka dokonała rewolucji na ich stołach.

(nr 3127 / 2017-09-13) s. 84
Ludzie i style / Za stołem
tekst ma 4426 znaków

20.

Ciepło o chłodnikach Barbara Adamczewska

W polskiej kuchni od wieków w gorące letnie dni podawano zimne zupy, zarówno owocowe, jak i pełne smakowitych składników chłodniki.

(nr 3122 / 2017-08-09) s. 83
Ludzie i style / Za stołem
tekst ma 4487 znaków